Verschillen in cultuur. Bestaan die of is dit slechts een verzinsel?

Gepubliceerd op 23 juli 2024 om 16:16

De mensheid, het reizende en verspreidende volk. We vestigen ons op een plek waar we ons thuis voelen, welkom en/of mee geassocieerd willen worden. Soms moeten we verhuizen vanuit noodzaak vanwege oorlog, armoede of andere zaken. En soms verhuizen we omdat het tijd is voor een nieuwe start. We vestigen ons op alle mogelijke plekken op onze planeet waar soms zelfs de keuze wordt gemaakt waar overleven een dagelijkse kost is. Neem als voorbeeld Siberië, hier wonen is gaat niet gepaard met luxe en technologie. Dit is back to the basic. En toch zijn er cultuur verschillen?  

Wat is een cultuurverschil?  

De definitie van een cultuurverschil ligt hem in het gedrag, de overtuigingen, de waarden en normen van een cultuur, de gewoonte en de gebruiken van mensen met een verschillende achtergrond. Klinkt al een beetje als giswerk als je het aan mij vraagt. Want wat wordt er bedoeld met een verschillende achtergrond en is die dan wel zo verschillend. Of maken wij zelf dit verschil?  

De basis van elke cultuur of van mensen met een andere levensstijl is in ieder gelijk. We hebben allemaal water, voedsel en onderdak nodig om ons staande te houden en te kunnen overleven in deze wereld. We hebben allemaal kleding nodig om ons lichaam warm te houden of juist koel te houden bij hoge tempraturen. De meeste culturen zijn gebaseerd op een geloof of een geloofsovertuiging. Dus waar zit het verschil dan in?  

Daarbij is elk land tegenwoordig multicultureel aan het worden omdat de mensen weer beginnen te trekken. Zich op plekken vestigen die passen bij hun manier van leven, qua tempratuur, overlevingsstrategie, de rust of juist de drukte van de stad. De overbodige luxe van de verschillen in het land zou bijna weggetrokken kunnen worden. De scheidingslijnen aan landverdeling op basis van cultuur, geloof en geloofsovertuigingen zijn ook zo goed als een overbodige luxe aan het worden. Kijk maar naar Nederland, Nederland was over het algemeen eerst een christelijk en katholiek land. Beide geloven stonden als boven macht boven water en dit onderdeel van onze basis van onze cultuur. Hedendaags is dit niet meer zo, het is zelfs zo dat het spreken van Engels vooral in de grote steden een normale gang van zaken is. Nederland is eigenlijk Nederland niet meer. We zijn nu een land waarin mensen samen komen om te overleven en te leven op een manier die bij ons past. Het is de vrijheid in keus aan cultuur, geloof en geloofsovertuiging die mensen zochten in ons land.  

Maar er zijn ook mensen die naar Islamitische landen verhuizen omdat deze manier van leven beter bij hen past of aansluit.  Zoals gezegd of die verhuizen naar het koude Siberië om te leven zoals dat vroeger gedaan werd. Waar er zelf op voedsel gejaagd wordt en kleding gemaakt wordt van de vachten van deze dieren.  

Er ontstaat meer vrijheid in wil naar manier van leven op deze aarde, en toch spreken we van een verschil. Terwijl eenieder zoekt naar vrijheid in zijn manier van leven. Misschien dat de een wat strengere regels hanteert dan de ander, maar indien dit bij een persoon past, waarom dan niet. En dan alsnog, overal in de wereld ondanks de gaande oorlogen zie je een verandering qua type bevolking. En dan heb ik het over huidskleuren, de blanken mengen zich onder de kleuringen en andersom.  

Het geloof 

Het geloof schijnt andere koek te zijn, en dat de verschillen daarin enorm zijn. Na hier veel over te hebben gelezen kwam ik eigenlijk maar tot een conclusie. Want wat is geloof? Geloof is geloven in iets wat groter is dan ons allemaal, iets wat ons beschermt, ons leven bepaald, waar we voor moeten schuilen en/of waken zodat we goed doen. En in elk van de geloofsovertuigingen en religies vind je dit terug. Weer ontbreekt er in mijn ogen het echte verschil. We houden ons allemaal vast aan iets wat groter is dan de mensheid en het aardse bestaan. We willen allemaal goeddoen door kwaadwilligheid te ontwijken en de goden die daarin huizen te eerbieden, te negeren en/of afvallig van te doen. De goede goden of de ene heersende God worden geëerd, aanbeden, gevolgd en liefde aangegeven. We bidden tot hen die ons bij kunnen staan in de dagelijkse sleur van het leven, de zwaarte en de last die het ons laat dragen. We voelen ons veilig en geliefd bij hen, Ze laten ons het leven beter begrijpen.  

Daarbuiten zit in elke religie een opper God, de al heersende, die waakt en heerst over het universum. En zorgt dat er orde, liefde en aan heerschappij door zijn onder-goden wordt gedaan. Ook heeft de al heersende de macht en leiding over het verloop van ons aardse bestaan. Dus bij een negatieve tegenslag wende we ons tot zijn grotere plan, die in elk van de religies terug lijkt te komen. Weer kom ik bij het punt dat de gesproken verschillen, eigenlijk helemaal niet zo groot zijn.  

Het verschil in afkomst 

Het verschil in afkomst wordt vaak bekeken door ieder van ons in huidskleur en hoe iemand eruitziet, wat die draagt, zijn haarkleur en de kleur en stand van de ogen. Dat is alleen een verkeerde manier van kijken. Want elk van deze ik noem het vooroordelen, want het een vooroordeel is wat het nu is in deze tijd. Dit is alleen onjuist. We zijn met ze allen vergeten dat hoe we eruitzien en wat we dragen bij draagt aan waar we vandaan komen en dit is veroorzaakt door evolutie. Donkere mensen hebben een donkere huidskleur om de hitte, de warmte en de scherpte van de zon beter te kunnen verdragen. Mensen met spleetogen hebben deze uit evolutie ontwikkeld om de scherpte van de zon te kunnen verdragen in de bleekte van de sneeuw. De lengte die nodig was om op vlakke landschappen ver te kunnen kijken. Elke huidskleur of het verschil in uiterlijk is evolutionair bepaald. Dus weer is er eigenlijk geen verschil, het is een overlevingsstrategie die wij mensen nodig hadden om ons staande te kunnen houden in het gebied waarin we leefde. En nog zie je de mensheid conform de evolutie veranderen.  

Samenvatting

Als we alles zo samenvatten is het noemen van cultuurverschillen overbodig. We streven allemaal vanbinnen naar hetzelfde geluk en die vrijheid om te leven zoals we vanbinnen zijn. Het verlangen om ons te uiten en thuis te voelen op een plek die past bij deze overtuigingen.  

De mensheid is en blijft een reiziger vanbinnen, het zit verstrengeld in ons DNA. Daarin is niemand een uitzondering. We reizen om te vinden wat we zoeken en match met het kloppen van ons hart.  

Dus laten we stoppen met praten van een verschil, want diep vanbinnen, in de kern van ons bestaan is en bestaat er geen verschil. Het woord verschil had nooit in de de Dikke van Dalen mogen komen te staan, omdat het een verzinsel is vanuit onbegrip en onwetendheid.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.