Eenheid

Gepubliceerd op 28 mei 2024 om 20:30

Een aantal dagen terug zat ik op het terras met een oude schoolgenoot van vroeger. Halverwege het gesprek opende hij het onderwerp vrouwenvoetbal. Gelijk dacht ik, dit kan nog wel is een interessante discussie gaan worden, in de goede zin dan. Ik ging wat rechter in mijn stoel zitten om mijn alertheid te vergroten en klaar te zijn voor de tegenaanval.

Hij opende dit onderwerp met de krantenkoppen waar onze Nederlandse leeuwinnen nog aan het strijden zijn over de verdeeldheid in de voetbalwereld tussen man en vrouw. Waarom de vrouwen nog steeds minder verdienen dan de mannen en dat de ongelijkheid hierin nog steeds in extreme getallen aanwezig is. Hij begon te vertellen dat hij het begrijpelijk vond dat het logisch was dat de man meer verdiend dan de vrouw. Zijn mening onderbouwde hij met de volgende reden. De mannelijke voetbalspelers staan in hun recht dat zij meer verdienen dan de vrouwen omdat zij meer reclame maken voor de voetbalwereld. Het zijn de mannen die de meeste sponsors binnen halen, in magazines interviews geven en in de reclamewereld worden gevraagd voor spotjes en advertenties. Op dit moment begon er een vuur in mij te branden en zette de tegenaanval in.

e eerste vraag die ik hem stelde was; hoe zou dat komen denk jij? Nadat hij daar niet helemaal antwoord op leek kunnen te geven maar meer in herhaling viel van zijn eerder gebruikte woorden, ging ik verder. Zou het niet zo kunnen zijn dat de reden dat de mannen daar meer voor gevraagd worden dan de vrouwen omdat zij zich in een mannenwereld begeven. Is de strijd die de vrouwen voeren al vanaf het begin al geen oneerlijke strijd? De personen die aan de leidingen staan, de directeuren van de sponsors en redacteuren van de sportbladen om deze maar even als voorbeeld te nemen. Zijn 90% daarvan geen mannen? Ja zei hij, dat klopt, daarom verdienen de mannen dus meer. Dat bedoel ik zei ik, dat is waar ik heen wil. Omdat de vrouwen in een mannenwereld leven, waar zij proberen hun plek te veroveren, zijn ze nagenoeg alleen maar aan het boksen met de mannen. 

Net toen ik dacht dat hij me leek te begrijpen, kwam hij met het volgende. Ja maar de mannen zijn beter als de vrouwen, dus het is dan toch begrijpelijk dat ook daarom de mannen meer verdienen. Wat is beter, vroeg ik. Nou de mannen zijn sterker en sneller, vervolgde hij en dus beter. Vanaf dit punt leek het me een goed moment om het wereldprobleem van de verschillen tussen man en vrouw erbij te halen. 

Ik stelde hem de vraag of dat niet evolutionair bepaald is. Zou het niet een reden hebben dat de mannen sterker en sneller zijn? Is het niet misschien zo dat de man zonder de vrouw niet zou kunnen overleven? Ja zei hij, dat klopt, om kinderen te maken sowieso. Niet alleen dat, zei ik. Vrouwen hebben eigenschappen en kwaliteiten die de man niet bezit. Wij zijn goed in zoeken, onthouden en om op meerdere dingen in onze omgeving alert te zijn. Wij zijn in staat om tijdens het zoeken alert te zijn op onze omgeving, onze kinderen in de gaten te houden en te zorgen dat er geen giftige voedingsbronnen geplukt of gegeten gaan worden. De man zijn design is snelheid en kracht. Het is aan de man om die pure focus te hebben voor de jacht en voor bescherming. Hij moet in staat zijn om zijn volledige aandacht te hebben om de prooi te vangen of om het territorium te verdedigen. Als de man zou denken en werken zoals een vrouw doet, zou de man afgeleid raken tijdens de jacht en tijdens een gevecht de focus op zijn tegenstander of doel verliezen. 

Deze kerneigenschappen van de man en vrouw zoals ik hier net boven heb omschreven zijn natuurlijk in onze huidige maatschappij op deze manier niet echt meer van belang. Toch zijn er stammen, groeperingen die nog steeds op deze manier leven, erkennend in het belang van beide geslachten. 

Dus stelde ik hem weer de vraag, wat is beter voor jou? Zijn antwoord was dat alle stamhoofden mannen zijn, dus dat zou dan volgens hem wel een reden hebben. Is dat zo, vroeg ik. Als we heel ver terug in de geschiedenis kijken, zie je altijd man en vrouw geëerd worden. De man als de krachtigste en de meeste wijze, de vrouw medicinaal de wijste en de moeder van de hele stam. Samen vormen zij een perfecte eenheid die zorgt voor balans en gelijkheid binnen de stam. Naast mannelijke goden, werden er ook vrouwelijke godinnen geëerd en aanbeden, die alle hun eigenschappen en doel hadden. Er is dus ergens in onze geschiedenis een omslag geweest in het verstoren van deze balans. Dat was het moment dat materialisme en geld een rol begonnen te spelen. 

De kracht die de man eerder inzetten voor zijn bedoelde rol raakte naar de achtergrond verdwenen en zette dit om in leiderschap en eerlijk is eerlijk in hebzucht. Materialisme en het hebben van veel geld werd belangrijk wat zorgde voor aanzien wat hun gevoel van kracht in hen weer aanwakkerde. De mannelijke kracht was ook nog nodig voor het ploegen van de graanvelden, het bouwen van huizen en andere zware lichamelijke taken. De vrouw haar taken verdwenen, de alertheid die eerder nodig was werd overbodig. Haar omgeving werd klein en kreeg een vaste plaatst. Voedsel kon zij nu halen in het plaatselijke dorpje en de enige rol die nog echt overbleef was het baren, voeden en zorgen voor het opgroeien van de kinderen. Dit was dan de taak die de man haar dan oplegde en de man vergat het nut, de manier van werken van het vrouwelijk brein die slimheid en sluwheid bevat. Disbalans is geboren. 

Deze manier van leven is vanaf dat punt gaan groeien, de man nam zelfs taken van de vrouw op zich en de vrouw verdween daardoor helemaal naar de achtergrond. Er ontstond een mannenwereld. 

Nog steeds tot op de dag van vandaag, ondanks de toenemende stijging van het herstellen van deze disbalans, is het eerlijk is eerlijk nog steeds een mannenwereld. De grotere rollen, noem het de belangrijkere rollen liggen nog steeds berust op de schouders van de man. Terwijl als we deze rollen meer zouden verdelen er meer balans in de wereld gaat ontstaan. We komen dan in een wereld terecht waar niet alleen kracht en snelheid bestaan, maar in een wereld waar ook zorg, alertheid en samenhang weer hun bestaansrecht krijgen. Zodat de balans hersteld kan worden. 

Ik wil niet zeggen dat rollen als deze voor elke vrouw is weggelegd, maar dat geldt ook voor de man. Niet elke man wil directeur zijn of leider, dat is ook geldend voor de vrouwen. We hebben ieder van ons een rol gekregen, een taak met daarbij de bijhorende vaardigheden en talenten. Waarom denk je dat het is dat er nu opeens vrouwen zijn die hun plek in de voetbalwereld opeisen? Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat er altijd al vrouwen zijn geweest die graag voetballen, nee deze vrouwen zijn geboren om de balans helpen te herstellen in onze wereld. Naar mijn mening zijn zij niet voor niks met een zekere kracht en extra doorzettingsvermogen geboren. Zodat zij deze kwaliteiten kunnen inzetten om hun plek hierin op te eisen en hun stem te laten gelden. 

We zijn er namelijk allemaal van op de hoogte dat het hoe het nu gaat in onze wereld en we zijn het daarover eens dat het niet zo langer meer kan. Een balans herstellen gaat niet zomaar, dit zal zoals deze oude schoolgenoot wel heel wijs zei, in kleine stapjes moeten gaan. Ik denk alleen, dat als we ons hiervan bewust zijn, waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren, we de kleine stapjes groter kunnen maken. En er gezamenlijk met ze alle voor kunnen zorgen dat balans en herstel van onze geliefde planeet in een wat snellere vaart kan noem het ‘revalideren’. We zijn immers niet voor niks als man of als vrouw geboren, als de wereld alleen mannen of alleen vrouwen nodig had gehad. Dan had een van beide geslachten ook niet bestaan. 

Waarom maken we dan niet meer gebruik van de eenheid die we vormen zoals die evolutionair bepaald is? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.