De drukte of de gave.

Gepubliceerd op 27 mei 2024 om 20:31

ADHD of ADD een veel besproken geestelijke gesteldheid van de laatste jaren, de trendsetter in de psychiatrie. Je kunt het aan drie of vier mensen in je omgeving vragen. Buiten of straat, in de sportschool of waar dan ook en de diagnose ADHD of ADD is bij een van hen vastgesteld.  

Wat is ADHD of ADD? 

ADHD 

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit). ADHD wordt gezien als een aandachtstoornis waarbij de patiënt kan leiden met levenslange problemen, zoals moeite met concentratie, organiseren, stemmingswisselingen, hyperactief of over bewegelijk zijn.  

ADD 

ADD staat voor Attention Deficit Disorder. ADD is een subtype van ADHD. Ook hier leiden patiënten aan hyperactiviteit, onoplettendheid en concentratieproblemen. Er zou ook sprake zijn van een verminderd concentratie beeld.  

Onder ADHD of ADD worden de druktemakers verstaanbaar gemaakt. In mijn optiek is dit onjuist. ADHD of ADD is geen term voor de druktemakers van onze maatschappij. In onze maatschappij wordt alleen de benadeelden kant en de negatieve kant bestempeld. En wordt deze zo genoemde stoornis eerder als een last of als een probleem gezien.  

Omdat er voor de positieve zijde van ADHD of ADD geen handboek geschreven is.  

 

Ik zie ADHD of ADD meer als een ontwikkeling in het brein die voor veel mensen lastig te handhaven is. ADHD of ADD is een aanpassing aan het brein die na ontwikkeling van het oer-brein in het opgroeien van het kind tot stand komt. Het is een aanpassing die zorgt voor helder denken, oplossingsgerichtheid, het analyseren van vraagstukken, het overdenken van situaties en het overdenken van situaties en emoties van andere door deze in diverse contexten te plaatsen. Ik zie ADHD of ADD meer als een gave dan als een probleem in onze maatschappij. Het is het gebrek aan hoe ermee om te gaan waardoor de drukte in het kind naar boven komt, omdat zij niet begrijpen waarom andere niet zo denken als hen.  

ADHD of ADD is naar zegge ook trauma gerelateerd. Wanneer het kind in zijn opgroeien een trauma oploopt of meerdere trauma's ervaart, zal de zogenoemde stoornis ADHD of ADD duidelijk op de voorgrond treden. Maar weer lopen we tegen hetzelfde probleem aan. Omdat er in de lesstof op scholen, in onze maatschappij en in de verdere ontwikkeling van de persoon geen studies bevat waarin de persoon omgaat met zijn ADHD of ADD ontstaat er bij die persoon verwarring en een gebrek aan continuïteit. Het genoemde probleem van drukte komt tot stand. Dit kan zich uiten in lichamelijke activiteiten, overprikkeling en worden zij de dagdromers van onze maatschappij genoemd.  

 

Maar is dit wel zo?  

Dat ADHD of ADD trauma gerelateerd is, dat is juist. Ik denk alleen dat we het moeten zien als een coping mechanisme en dat er meer aandacht besteed moet worden in hoe we moeten omgaan met deze gave. En de benaming stoornis helemaal achterwege moeten laten. Zelf heb ik ADD en dankzij mij ADD heb ik mijn levensjaren weten te overleven. Ik ben dankzij mijn ADD instaat om ieder zijn emoties te begrijpen, zijn manier van bewegen en handelen in kaart te brengen zodat wanneer er een conflict tot stand lijkt te komen ik met een heldere blik kan bekijken waar dit conflict eigenlijk vandaan komt. Of mijn manier van reageren wel gewenst, gepast of nodig is. En met mijn manier van reageren bedoel ik of het terecht of nodig is om boos of verdrietig ertegenin te gaan. Door de situatie in diverse contexten te plaatsen, het verleden van de andere partij erbij te pakken, te onderzoeken, te analyseren en toepasbaar te maken op de situatie zelf. Maakt het mij mogelijk om met meer gemak door het leven te wandelen en mezelf ook met meer liefde te behandelen. Omdat je weet dat een conflict vaak een uiting is van emoties die in de ontwikkeling van de persoon zelf een scheur in zijn ontwikkeling is geworden.  

Ik zal een voorbeeld geven, iemand die ik ken heeft bijvoorbeeld in zijn opgroeien diverse trauma's ervaren en heeft in zijn opvoeding niet geleerd hoe liefde te ontvangen is. De persoon heeft altijd moeten vechten voor zijn plek en heeft daardoor geleerd dat het ontvangen van liefde niet verdiend is, tenzij hier wat tegenover staat. Wanneer je met deze persoon in conflict raakt omdat er een tijdelijke afstand ontstaat in de relatie. Zul je merken dat deze persoon sneller boos raakt wanneer deze afstand ontstaat. De persoon zal sneller naar jouw wijze als de schuldige alleen vanwege het feit bang te zijn jou kwijt te raken. Wanneer je dit inziet en dit kan ik dankzij mijn ADD, door de situatie te overdenken en in meerdere contexten te plaatsen, zal de aanval naar jou door die persoon niet als een persoonlijk iets worden opgevat. Je begrijpt dat er in zijn opgroeien breuken in het hart zijn ontstaan die nog geheeld moeten worden. Het leven is immers een grote levensles, die we stap voor stap oppakken en leren begrijpen.  

Als we altijd tegen zo iemand ertegen in gaan en zonder begrip kwaad of verdrietig reageren, en meestal is boosheid de reactie die gegeven zal worden. Zal de ontwikkeling van nieuw gedrag uitgesteld worden en blijft die persoon rommelen met dezelfde issue.  

ADHD OF ADD in de tijd van nu 

Zoals ik al aangaf in het eerste stuk, is ADHD of ADD de trendsetter in de psychiatrie. Het is een veel besproken stoornis die eerst meer bij mannen als vrouwen voorkwam. In huidig onderzoek is gebleken dat er nu ook steeds meer vrouwen met ADHD of ADD gediagnosticeerd. Waarom zou dat zo zijn denk je? Ik heb hier een theorie over.  

 

Onze huidige wereld zoals we die kennen in de tijd van nu, is heel eerlijk, echt een grote zooi. Er gebeurt veel, er zijn veel natuurrampen, oorlogen, andere problematiek zoals het gebrek aan water in sommige landen. Naast al deze fenomenen hebben we ook nog de druk van de maatschappij, onze enorme aantallen, het gebrek aan leefgebied, sociaal media en de druk om iemand te moeten zijn. Om het laatste punt moet ik altijd een beetje gniffelen, omdat mensen vergeten zijn dat ze al iemand zijn en dat ze daar verdomd trots op moeten zijn. We hoeven niet, we moeten niet, dat zijn we alleen vergeten en daardoor vergeten we de liefde voor onszelf. Maar daar wil ik nu niet te veel over uitwijden, hier zal ik een andere keer over uitwijden.  

Wat voor mensen zouden we nodig hebben in een wereld zoals die nu is, inderdaad de over denkers, de oplossingsgerichte mensen en de analisten om de materie te begrijpen. En niet alleen om te begrijpen, maar ook hoe we deze naast ons neer kunnen leggen zodat we het heldere besef hebben dat we als persoon zelf altijd op de eerste plaats komen. Ik zie de toename van ADHD of ADD eerder als iets evolutionaire oplossing van het brein. Omdat het leren begrijpen van onszelf en wie we zijn, wat onze wensen en verlangens zijn anders in de vergetelheid raken. ADHD of ADD is geen stoornis maar een nodige ontwikkeling om te leven in de tijd van nu, om ons staande te houden. En daarin de samenwerking met elkaar aan te gaan om meer liefde, hulp en hoop in de wereld te brengen.  

ADHD of ADD is de gave die ons gegeven wordt, een evolutionaire ontwikkeling om de wereld de kans te geven, onszelf de kans te geven die zij verdient en wij verdienen.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.